Francuskie koszyczki z krewetkami

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Doskonałe połączenie kremowego sosu z krewetkami i delikatnego ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • krewetki koktajlowe 250 gr
    cebula, 1 sztuka
    ciasto francuskie
    serek topiony, 2 sztuki
    czosnek, 2 ząbki
    250 ml bulionu drobiowego
    koperek, pietruszka
    oliwa do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Francuskie koszyczki z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmrażamy, przepłukujemy ciepłą wodą. Na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek. Wlewamy szklankę buliony do podsmażonej cebuli i dodajemy krewetki. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 12-15 minut.
    Pod koniec gotowania dodajemy serki i mieszamy aż do uzyskania gładkiego sosu. Pieprzymy i solimy do smaku. Możemy oczywiście użyć innych przypraw w zależności od naszego smaku i upodobań:)
    Z ciasta wycinamy kółka. Potrzebne nam na spód i wierzch koszyczków.
    Z reszty ciasta wycinamy grubsze paski ciasta i obklejamy spód ciasta dookoła. Spód ciasta przekłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto na papierze do pieczenia wstawiamy do piekarnika. I pieczemy przez ok 10 minut.
    Kiedy je wyjmiemy i trochę przestygnie, możemy do niego włożyć nasz farsz z krewetek. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Krewetki Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować