Francuskie kapuśniaczki

  • wyświetlono: 183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna przekąska. Uwaga - bardzo szybko znika - trzeba robić dużo więcej.

Bilcia
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

- 2 płaty ciasta francuskiego

- 80 dkg kapusty kiszonej

- 50 dkg pieczarek

- jajko do posmarowania pasztecików

- łyżka masła do smażenia

- sól, pieprz, kumin mielony lub zmielony kminek do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Francuskie kapuśniaczki

  • 1. Kapustę kroję na mniejsze kawałki - będzie to szczególnie istotne przy krojeniu pasztecików. Co do zasady jej nie odcedzam z soku , gdyż jest on bombą witaminową, która tylko wzbogaci potrawę. Pieczarki obieram i kroję w małe kawałeczki. Na maśle podsmażam przez chwilę pieczarki. Jak trochę zmniejszą swą objętość dodaję kapustę. Mieszam dokładnie , przykrywam naczynie, zmniejszam ogień i duszę do miękkości kapusty, co chwilę mieszając. Jeśli potrzebujecie dolać odrobinę tłuszczu bo kapusta jest sucha to możecie .Ja jednak dodałabym odrobinę wody. Na koniec doprawiam do smaku i studzę. Kumin lub kminek jest tą przyprawą, która pomaga naszemu organizmowi trawić kapustę, poza tym dodaje specyficznego smaku.

    Rozkładam płat ciasta - obojętnie czy zrobicie to wzdłuż czy wszerz. Przy boku, zostawiając trochę miejsca układamy kapustę - na całą szerokość boku i zawijamy w rulonik. Odrobinę na wierzchu uklepujemy, żeby boki się przykleiły i żeby ciasto ściślej przylegało do farszu , odcinamy od reszty ciasta. Z rulonika odkrawamy mniejsze kawałeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików smarujemy rozkłóconym jajkiem i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( termoobieg) na ok.12 min. Jeśli nie macie termoobiegu polecam dodać 20C i ciut wydłużyć pieczenie - wierzch ma być brązowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przekąskikapuśniaczkiandrzejkikapusta i grzybynaimprezęja jeden kęs

Komentarze

Podobne przepisy

Serowo-francuskie paluchy z szynką

Dodane przez: 2milutka

Serowo-francuskie paluchy z szynką

Z ciasta francuskiego można wyczarować...

Paszteciki z ciasta francuskiego

Dodane przez: rzelkazag

Paszteciki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie jest jednym z...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Francuska róża

Ciasto francuskie a w nim szynka,...

Paluchy z ciasta francuskiego

Dodane przez: kuchareczka93

Paluchy z ciasta francuskiego

Gdy nie masz czasu na przygotowanie...

Parówki w cieście francuskim

Dodane przez: AnaHana

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim to...

Parówki w cieście francuskim

Dodane przez: smak i uczucie

Parówki w cieście francuskim

Parówki zapiekane w cieście francuskim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE