Francuskie kapuśniaczki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna przekąska. Uwaga - bardzo szybko znika - trzeba robić dużo więcej.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 płaty ciasta francuskiego

    - 80 dkg kapusty kiszonej

    - 50 dkg pieczarek

    - jajko do posmarowania pasztecików

    - łyżka masła do smażenia

    - sól, pieprz, kumin mielony lub zmielony kminek do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapuśniak Kapuśniaczki Przekąski

Francuskie kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroję na mniejsze kawałki - będzie to szczególnie istotne przy krojeniu pasztecików. Co do zasady jej nie odcedzam z soku , gdyż jest on bombą witaminową, która tylko wzbogaci potrawę. Pieczarki obieram i kroję w małe kawałeczki. Na maśle podsmażam przez chwilę pieczarki. Jak trochę zmniejszą swą objętość dodaję kapustę. Mieszam dokładnie , przykrywam naczynie, zmniejszam ogień i duszę do miękkości kapusty, co chwilę mieszając. Jeśli potrzebujecie dolać odrobinę tłuszczu bo kapusta jest sucha to możecie .Ja jednak dodałabym odrobinę wody. Na koniec doprawiam do smaku i studzę. Kumin lub kminek jest tą przyprawą, która pomaga naszemu organizmowi trawić kapustę, poza tym dodaje specyficznego smaku.

    Rozkładam płat ciasta - obojętnie czy zrobicie to wzdłuż czy wszerz. Przy boku, zostawiając trochę miejsca układamy kapustę - na całą szerokość boku i zawijamy w rulonik. Odrobinę na wierzchu uklepujemy, żeby boki się przykleiły i żeby ciasto ściślej przylegało do farszu , odcinamy od reszty ciasta. Z rulonika odkrawamy mniejsze kawałeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików smarujemy rozkłóconym jajkiem i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( termoobieg) na ok.12 min. Jeśli nie macie termoobiegu polecam dodać 20C i ciut wydłużyć pieczenie - wierzch ma być brązowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować