Francuskie kajzerkowe grzanki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszny sposób na zagospodarowanie czerstwych bułek

  • 15 min

Składniki:

  • 2 czerstwe, ale jeszcze dające się kroić kajzerki
    0,5 szklanki mleka
    2 jajka (rozmiar L)
    kilka łyżek masła sklarowanego do smażenia
    ulubiona konfitura lub dżem

Francuskie kajzerkowe grzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kajzerkowe grzanki w jaju 1. W płaskim naczyniu bardzo dokładnie roztrzepałam jajka z mlekiem. Kajzerki pokroiłam w poprzek w kromeczki grubości ok. 1-1,5 cm, namaczałam je na kilka chwil w roztrzepanych jajkach, aby obie strony wciągnęły trochę płynu.
  • Kajzerkowe grzanki w jaju 2. Kładłam na rozgrzane masło i smażyłam z obu stron na rumiano. Zdjęłam z patelni i osączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Porady

Grzanki podawać posmarowane konfiturą, dżemem lub tylko posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy