Pyszny sposób na zagospodarowanie czerstwych bułek
15 min
Składniki:
2 czerstwe, ale jeszcze dające się kroić kajzerki
0,5 szklanki mleka
2 jajka (rozmiar L)
kilka łyżek masła sklarowanego do smażenia
ulubiona konfitura lub dżem
Francuskie kajzerkowe grzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W płaskim naczyniu bardzo dokładnie roztrzepałam jajka z mlekiem. Kajzerki pokroiłam w poprzek w kromeczki grubości ok. 1-1,5 cm, namaczałam je na kilka chwil w roztrzepanych jajkach, aby obie strony wciągnęły trochę płynu.
2.Kładłam na rozgrzane masło i smażyłam z obu stron na rumiano. Zdjęłam z patelni i osączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Porady
Grzanki podawać posmarowane konfiturą, dżemem lub tylko posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Komentarze