Francuskie jabłuszka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Idealne dla niespodziewanych gości! Robią się szybko i równie szybko znikają z talerza:)

  • 45 min

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 3 jabłka, 3 łyżeczki galaretki pomarańczowej, jajko, łyżeczka masła

Francuskie jabłuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta wycinamy szklanką krążki, w połowie z nich wykrawamy kieliszkiem mniejsze kółka.
  • 2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pełne krążki i układamy na nich te z wyciętymi otworkami. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy aż się ładnie zrumienią.
  • 3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kosteczkę. W rondelku roztapiamy masło a następnie wsypujemy jabłka.
    Smażymy około 5 minut, dodajemy galaretkę i mieszamy do połączenia składników.
  • 4. Gotowym farszem nadziewamy lekko ostygnięte gniazdka.

Porady

Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy