Francuskie gorące kanapki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Do wyboru z jajkiem lub mortadelą :) Najlepiej smakują podane od razu po wyjęciu z piekarnika z sosem czosnkowym lub innym ulubionym :)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    4 jajka
    4 plastry mortadeli (ok 2 cm)
    100 ml śmietanki 30%
    2 łyżki śmietany 18%
    1łyżka posiekanego koperku
    sól , pieprz , chili

    folia aluminiowa

    Do dekoracji:
    sałata wymieszana ze śmietaną , kawałki pomidora , koper

Francuskie gorące kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką 8 kółek , na 4 z nich kładziemy plastry mortadeli, smarujemy śmietaną 18 % ,przyprawiamy chili ,przykrywamy pozostałymi , sklejamy brzegi robiąc palcami fałdki.
    Z foli aluminiowej robimy miseczki , resztę ciasta francuskiego przekrawamy na 4 kwadraty , wyklejamy przygotowane miseczki. ( ze skrawek ciasta które pozostawały robimy małe kółeczka i używamy ich do miseczek z jajkiem)
  • ze składnikami 2. Kanapki układamy na blaszce do pieczenia , w miseczki wbijamy po jajku, polewamy śmietana 30 %, układamy kółeczka ze skrawek ciasta na białku , posypujemy koperkiem , solą i pieprzem.
  • francuskie gorące kanapki 3. Wkładamy do piekarnika pieczemy ok 30 min w 180 st . Na talerzu dekorujemy warzywami.

Komentarze

Podobne przepisy