Francuskie clafoutis z wiśniami

4.49 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na to łatwe ciasto przywiozła z Francji synowa Wiola.Latem często je robię,gdyż bardzo smakuje moim wnukom. Równie dobre jest z czereśniami

Składniki:

  • ● 8 dag masła
    ● 45 dag wiśni drylowanych (mogą być mrożone)
    ● 10 dag cukru
    ● 3 duże jajka
    ● 10 dag mąki pszennej
    ● szczypta soli
    ● 150 ml tłustego mleka
    ● 3-4 krople aromatu waniliowego
    ● łyżeczka tłuszczu do smarowania formy
    ● płatki migdałów
    Do dekoracji:
    ● cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Francuskie clafoutis z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło 1. Masło roztapiamy, lekko studzimy.
    Jajka dokładnie miksujemy
    z cukrem. Ciągle miksując,
    wsypujemy mąkę i sól.
    Stopniowo wlewamy masło, mleko i aromat. Ubijamy, aż ciasto
    będzie gęste i gładkie – jak
    na naleśniki.
  • ciasto z płatkami 2. Żaroodporne naczynie (lub
    formę do tarty o śr. ok. 24 cm)
    smarujemy tłuszczem. Na dno
    wsypujemy wiśnie. Wlewamy
    ciasto. Posypujemy płatkami
    migdałów. Pieczemy ok. 10 minut
    w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 200 °C. Następnie
    temperaturę zmniejszamy do
    180 °C i pieczemy ok. 50 minut.
    Ciasto powinno się ściąć,
    a wierzch zrumienić. Wyjmujemy
    z piekarnika, po 5 minutach
    posypujemy cukrem pudrem.
    Podajemy na ciepło

Porady

Marii Florków Do ciasta można dodać łyżeczkę wiśniówki. Doskonale smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować