Francuskie ciastka z karmelową brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Letni deser, szybki do zrobienia, podany z lodami jest świetny w upalne dni.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 blat ciasta francuskiego, 275 g
    1 duża niedojrzała brzoskwinia
    4 łyżki cukru
    1 łyżka zimnej wody
    2 łyżki masła
    trochę masła do wysmarowania foremek

    lody śmietankowo-orzechowe lub dowolne inne
    listki mięty do dekoracji

Francuskie ciastka z karmelową brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wycinanie okręgów na ciastka 1. Ciasto francuskie rozłóż, przykładaj foremki i wycinaj z 0,5 cm zapasem okręgi. Każdą foremkę wysmaruj masłem.
  • Ciasto w foremkach przed pieczeniem 2. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Foremki wyłóż ciastem. Podociskaj palcami a spód ponakłuwaj delikatnie widelcem. Piecz 15 minut. Gdyby w trakcie pieczenia ciastka za bardzo się wybrzuszyły, można je trochę ponakłuwać widelcem, powinny opaść.
  • 3. Brzoskwinię umyj i pokrój w cienkie plastry.
  • Brzoskwinie w karmelu 4. Na patelnię wsyp cukier i wlej zimną wodę. Podgrzewaj, aż cukier stopnieje i zacznie lekko brązowieć. Tylko nie ruszaj wcześniej patelnią ani nie mieszaj. Wrzuć plastry brzoskwini i teraz wymieszaj, dodaj masło i smaż całość do lekkiego zgęstnienia, tak do 4 minut.
  • Ciastko z karmelową brzoskwinią 5. Upieczone ciastka wyciągnij z foremek. Na każdą, ale krótko przed podaniem, nałóż kilka plasterków brzoskwini i polej karmelem, podawaj z kulką lodów, które możesz też polać sosem. Udekoruj listkami mięty.

Porady

Do upieczenia ciastek użyłam 6 metalowych foremek o średnicy 9 cm.

Komentarze

Podobne przepisy