Francuskie ciastka z karmelową brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozłóż, przykładaj foremki i wycinaj z 0,5 cm zapasem okręgi. Każdą foremkę wysmaruj masłem.
2.Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Foremki wyłóż ciastem. Podociskaj palcami a spód ponakłuwaj delikatnie widelcem. Piecz 15 minut. Gdyby w trakcie pieczenia ciastka za bardzo się wybrzuszyły, można je trochę ponakłuwać widelcem, powinny opaść.
3.Brzoskwinię umyj i pokrój w cienkie plastry.
4.Na patelnię wsyp cukier i wlej zimną wodę. Podgrzewaj, aż cukier stopnieje i zacznie lekko brązowieć. Tylko nie ruszaj wcześniej patelnią ani nie mieszaj. Wrzuć plastry brzoskwini i teraz wymieszaj, dodaj masło i smaż całość do lekkiego zgęstnienia, tak do 4 minut.
5.Upieczone ciastka wyciągnij z foremek. Na każdą, ale krótko przed podaniem, nałóż kilka plasterków brzoskwini i polej karmelem, podawaj z kulką lodów, które możesz też polać sosem. Udekoruj listkami mięty.
Porady
Do upieczenia ciastek użyłam 6 metalowych foremek o średnicy 9 cm.
Komentarze