Francuskie choineczki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przygotujesz je bardzo szybko!

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ok 10 sztuk:

    1 płat ciasta francuskiego
    4 kostki czekolady deserowej
    4 suszone morele
    2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
    10 migdałów

    Dodatkowo:
    1 tabliczka białej czekolady
    1 łyżeczka herbaty matcha
    2 łyżki mleka
    Wiórki kokosowe
    Wykałaczki

Francuskie choineczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie dzielimy na 10 (ok 1½cm) pasów wzdłuż dłuższego boku. Na wykałaczkę nabijamy migdał (wcześniej wystarczy zrobić dziurkę metalowym szpikulcem) i nabijamy wstążki ciasta francuskiego układając je na kształt choinki. Pomiędzy warstwami układamy drobno posiekane bakalie oraz kawałki czekolady deserowej. Choinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 12-15 minut.
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy herbatę matcha a jeśli czekolada stwardnieje- 2 łyżki mleka. Płynną w zielonym kolorze polewamy po choineczkach, a następnie posypujemy je wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy