Pyszne i błyskawiczne bułeczki z ciasta francuskiego z dodatkiem smażonych na masełku podgrzybków i cebulki. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Idealnie się nadają do zabrania na piknik, wycieczkę rowerową lub... grzybobranie.
20 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
-1 opakowanie ciasta francuskiego xxl (375 g)
-1 duża cebula
-1 żółtko
-2 łyżki masła
-40 dag obgotowanych podgrzybków
-sól i pieprz do smaku
Francuskie bułeczki z podgrzybkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podgrzybki również kroimy drobno. Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulkę, smażymy na rumiano, dodajemy grzyby, obficie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 5 minut ciągle mieszając.
2.Ciasto dzielimy na 15 prostokątów. Na środek każdego układamy farsz.
3.Zaklejamy przeciwległe brzegi tworząc sakiewki. Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Smacznego!
Komentarze