Francuskie bułeczki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Goście pod drzwiami a ty nie masz nic słodkiego ? Nic straconego, te bułeczki przygotujesz w pół godziny. Błyskawicznie się pieką i zawsze się udają. Ja ciasto francuskie mam w lodówce zawsze, tak na wszelki wypadek. Dodałam świeże maliny i tak powstał świetny deser do kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego-60 dag
    2 szklanki świeżych malin

    Kruszonka:
    40 dag mąki tortowej
    25 dag masła
    32 g cukru z wanilią
    20 dag cukru pudru
    Jajko
    2 łyżki mleka
    Cukier puder do oprószenia

Francuskie bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bfs0sw 1. Kruszonka:
    Mąkę tortową wymieszać z cukrem pudrem i cukrem z wanilią dodać pokrojone na płatki zimne masło, rozetrzeć w palcach na kruszonkę-nie zagniatać.
  • image-1aaaeld 2. Piekarnik rozgrzać dobrze do 195*c na grzaniu góra dół.
    Ciasto francuskie wyjąć z lodówki-musi być zimne, rozwinąć posypać grubo kruszonką- trochę zostawić do posypania wierzchu.Rozsypać po równo maliny i zawinąć jak roladę lekko dociskając ręką, ostrym nożem pokroić na jednakowe porcje około 4/7 cm.
  • image-12svaan 3.
    Pokrojone bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować wierzch bułeczek, posypać resztą kruszonki, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 15-17 minut-do zrumienienia.

    Upieczone studzić na kratce, zimne oprószyć cukrem pudrem.
    Słodkich wypieków!

Komentarze

Podobne przepisy