Francuskie bułeczki z kratką, jabłkami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne bułeczki z jabłkiem- idealne na przekąskę lub śniadanie w cieple domowego ogniska :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto francuskie 275g (wym.25x42 cm): 1 opakowanie
    - jabłka-twarde: 3 sztuki
    - jajko świeże: 1 sztuka
    - cukier: 2 łyżki
    - cynamon: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Francuskie bułeczki z kratką, jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Wkładamy do garnuszka, wlewamy 3-4 łyżki wody i prażymy pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy cukier i cynamon (w razie potrzeby nieco je jeszcze dosładzamy), studzimy.
  • Ciastka francuskie 2. Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta nakładamy po 3-4 łyżki prażonych jabłek (boki o szerokości około 0,5 cm zostawiamy suche), wyrównujemy powierzchnię. Mniej więcej 1/3 każdego prostokąta nacinamy wałkiem do nacinania ciasta (jeśli nie mamy takiego wałka, taką samą ilość ciasta tniemy w cienkie paski, które ułożymy później na skos) i naciągamy na jabłka.
  • 3. Zlepiamy ciasto i smarujemy bułki rozkłóconym jabłkiem. Pieczemy około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować