Francuskie babeczki z truskawkową śmietanką i marchewowym żelem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pomyślałam że jeśli soki marchewkowe z truskawką smakują dobrze to warto spróbować połączenia obu smaków w deserze.Chociaż w trakcie przygotować nachodziły mnie sceptyczne myśli to kompletnie nie potrzebnie bo były tak smaczne że uchroniłam ostatnie sztuki do zdjęć :) Chrupiąca babeczka z ciasta francuskiego, wypełniona kremem na bazie słodkiej śmietanki i gotowanych truskawek z żelem który powstał ze świeżo wyciskanego soku marchewkowego. Połączenie proste a nie codzienne co czyni deser oryginalnym.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Podział na potrzeby konkursu:

    Składniki podstawowe z zestawu:

    1 opakowanie ciasta francuskiego
    400 ml słodkiej śmietanki 36%
    2 dorodne,świeże marchewki

    Składni podstawowy dodatkowy:
    250g. truskawek

    Składniki robocze:
    2 łyżki żelatyny spożywczej
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka cukru
    4 łyżki wody


    Podział podstawowy:
    1 płat cista francuskiego
    Truskawkowa śmietanka:
    250 g truskawek
    1 łyżka cukru
    400 ml słodkiej śmietanki 36%
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny spożywczej+ 2 łyżki wody
    Marchewkowy żel:
    2 dorodne,świeże marchewki
    1 łyżka żelatyny spożywczej+ 2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Babeczki Babeczki

Francuskie babeczki z truskawkową śmietanką i marchewowym żelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na 8 sztuk babeczek potrzeba nam będzie 16 foremek:
  • 2. Płat ciasta francuskiego pokroić na 8 kwadratów.
    Foremki na babeczki wypełnić kawałkiem ciasta,przycisnąć kolejną foremką, odcinając wystające resztki ciasta.
    Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180%.
  • 3. Truskawkowa śmietanka: Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do wystudzenia.
    Truskawki umieścić w garnku, posypać cukrem, dusić na wolnym gazie do momentu aż zaczną się rozpadać, ostudzić.
  • 4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać truskawki oraz żelatynę, miksować.
    Krem umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką, wypełniać nim każdą babeczkę.
  • 5. Marchewkowy żel: Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do wystudzenia.
    Z obranych i umytych marchewek wycisnąć sok w sokowirówce lub sokowniku.
    Sok wymieszać dokładnie z żelatyną, pozostawić do momentu aż zacznie tężeć.
  • 6. Żelem marchewkowym polać wierzch każdej babeczki.
    Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia marchewkowego żelu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sok marchewkowy Truskawki Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować