Francuski zawijaniec z mięsem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Połączenie ciasta francuskiego i pysznego farszu, który tworzy smak całej potrawy. Może być zarówno daniem głównym jak i przystawką.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    40 dkg dowolnego mięsa drobiowego (indyk lub kurczak)
    1 marchewka
    10 dkg ryżu
    1/3 pora
    5 dkg sera żółtego
    1 jajko
    sól, pieprz
    przyprawa do gyrosa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuski zawijaniec z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie żeby był prawie miękki. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, ser na drobnych, pora kroimy w talarki. Mieszamy z ryżem, dodajemy rozbełtane jajko odrobinę zostawiając do posmarowania całości przed pieczeniem.
    Mięso rozkrawamy by było jak największe i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa.
  • image-0k1gy2s 2. Ciasto rozwijamy na blacie, na środku rozkładamy mięso, a na nim farsz, zostawiając miejsce na bokach. Zawijamy całość mięsem, które nie było posmarowane farszem. Można użyć kawałków mięsa np gulaszowego z indyka. Wtedy układamy kawałki by tworzyły na cieście jedną powierzchnię, a kilka ułożyć na górze.
  • image-01prvj9 3. Ciasto francuskie nacinamy po bokach co 1,5 - 2 cm nie docinając zbyt blisko mięsa. Zawijamy na przemian lewy i prawy bok, zakładając je na ciebie pod skosem.
  • 4. Zawijamy końce pod spód żeby rolada się nie rozwinęła. Smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku w 200*C ok 30 min do zrumienienia. Kroimy na plastry grubości 2 cm. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Indyk Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować