francuski quiche po studencku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis znalazłam w jednej z kulinarnych gazet. Co prawda w oryginalnej wersji był znacznie bogatszy aczkolwiek studencka wersja okazała się wyśmienita. Mnogość dodatków (farszu) jest ogromna dlatego przepis tak bardzo przypadł mi do gustu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    200 g mąki
    100 g masła
    2 jajka
    szczypta soli
    Mój farsz:
    4 duże kabanosy
    2 pomidory( wcześniej sparzone)
    250 ml śmietanki 12%
    2 jajka
    200 g żółtego sera
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Francuski quiche po studencku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaj mąkę z masłem, jajkami i solą. Zagnieć i odłóż na 30 min do lodówki, bądź na 20min do zamrażarki. Po wyjęciu, rozwałkuj i wyłóż formę(wcześniej nasmarowaną tłuszczem). Używam formy o średnicy 28cm. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i piecz 15 min w temp.200st.C. Na upieczone ciasto wysyp połowę startego sera, wyłóż pomidory(wcześniej sparzone i obrane ze skórki) i pokrojone kabanosy. Jajka i śmietankę połącz widelcem bądź trzepaczką, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową . Wlej na ciasto. Gotowy quiche wstaw do rozgrzanego piekarnika do tepm.180 st.C i piecz 25 min.

Porady

Quiche jest pyszny nawet następnego dnia, idealnie nadaje się do odgrzania w piekarniku bądź kuchence mikrofalowej. Nadaje się również do zamrożenia i w tym wypadku warto go wcześniej podzielić na porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy