Francuski a'la krokiet

5 (176 ocen)

  • 60 min

Francuski a'la krokiet idealnie sprawdził się jako danie główne :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 275g ciasto francuskie (1 opakowanie)
    350g kapusta kiszona
    300g grzyby (ja miałam opieńki mrożone,ale mozna użyć innych leśnych grzybów)
    1 żółtko
    3 łyżki olej do smażenia
    1 średnia cebula
    2 płaskie łyzeczki przyprawa do bigosu (niekoniecznie)
    4 paski ser żółty
    sól,pieprz kolorowy (wg.uznania)
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Krokiety

Francuski a'la krokiet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuski a'la krokiet 1. Grzyby rozmrozić i pokroić w kostkę.Kapustę ugotować do miękkości-wystudzić i posiekać dość drobno.Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzac olej podsmażyć cebulę następnie dodać grzyby a na końcu kapustę.Doprawić przyprawami i chwilkę przesmażyć.Odstawic do wystygnięcia.
  • 2. Ciasto francuskie przekroić na pół.Na środek ułożyć farsz po całej długości a na farsz po dwa paski sera. Końce ciasta poprzecinać w paski (jak na zdjęciu) następnie zakładamy jeden na drugim tak jak byśmy robili warkocz.Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do rozgrzanego do 170*C i pieczemy około 30 minut.

    Możemy podać z czystym czerwonym barszczykiem ....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować