Francuska zupa cebulowa z grzankami i serem

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Cebula nie musi tylko szczypać w oczy, ale może także głaskać nasze podniebienie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg cebuli
    1,5 l bulionu
    70 g masła
    100 g żółtego sera
    1 ząbek czosnku
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 bagietka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Francuska zupa cebulowa z grzankami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę. Gdy cebula zrobi się już szklista, dodać cukier i podsmażać całość do momentu, gdy stanie się złotobrązowa. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie i po minucie zalać dwiema szklankami bulionu. Doprowadzić do wrzenia i przelać do garnka. Dodać resztę bulionu oraz tymianek i gotować przez kolejne 5 minut.
    Resztę masła wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i posmarować nim kromki bagietki. Ułożyć na blasze i posypać tartym serem. Tak przygotowane grzanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Grzanki położyć na zupie przed samym podaniem, żeby się zanadto nie rozmoczyły. Można je również podać osobno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować