Francuska zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta zupa to prawdziwy hit! Można ją podać zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,2 l bulionu warzywnego
    120g sera (polecam goudę)
    50g masła
    6 dużych cebul
    4 kromki chleba
    2 łyżki mąki
    łyżeczka brązowego cukru
    łyżeczka suszonego tymianku
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Francuska zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzej bulion z liściem laurowym i tymiankiem.
  • 2. Cebule kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut, by zmiękła i zrobiła się lekko złota. Zwiększamy płomień i smażymy dalej, ciągle mieszając, aż cebula skarmelizuje. Będzie wtedy dość ciemna i kleista.
  • 3. Dodajemy brązowy cukier i mąkę. Wlewamy bulion z przyprawami i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
  • 4. Kromki chleba rumienimy w piekarniku lub tosterze. Ser ścieramy na tarce do grubych oczkach. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na niej chleb i posypujemy serem. Zapiekamy kilka minut w 200 stopniach C.

Porady

Warto mieć zamrożone porcje rosołu w zamrażalniku. W szybki i łatwy sposób możemy wykorzystać je jako bazę do przygotowania rożnych zup i sosów. Jeśli nie mamy żaroodpornych miseczek można położyć na zupie gotową grzankę z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować