Francuska zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Cebula to takie wdzięczne warzywo. Na świeżo potrafi być bardzo ostra i piekąca. Podsmażona na złocisto nadaje smaku sosom i potrawkom, a długo duszona zmienia się w słodką bazę zupy cebulowej.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - cebula: 1 kilogram
    - masło: 2 łyżki
    - oliwa: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżka
    - bulion: 1 litr
    - brandy: 4 łyżki
    - sól, pieprz, tymianek: 1 szczypta
    - grzanki: 6 sztuk
    - ser żółty (np. gruyere): 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Francuska zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
  • 2. Masło roztapiamy z oliwa w garnku o grubym dnie. Wsypujemy cebulę, posypujemy cukrem i łyżką soli.
  • 3. Smażymy na małym ogniu przez minimum 30 minut, często mieszając, aby cebula się nie przypaliła. Cebula musi się skarmelizować i mieć złotobrązowy kolor.
  • 4. Oprószamy cebulę mąką i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
  • 5. Wlewamy gorący bulion i dusimy przez kolejne 15 minut.
  • 6. Wlewamy brandy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  • 7. Przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy grzanki i posypujemy startym serem. Wstawiamy miseczki do piekarnika o temperaturze 170 stopni, pieczemy przez 10-15 minut, aż ser się roztopi i nabierze złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować