Cebula to takie wdzięczne warzywo. Na świeżo potrafi być bardzo ostra i piekąca. Podsmażona na złocisto nadaje smaku sosom i potrawkom, a długo duszona zmienia się w słodką bazę zupy cebulowej.
Francuska zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i kroimy w piórka.
2.Masło roztapiamy z oliwa w garnku o grubym dnie. Wsypujemy cebulę, posypujemy cukrem i łyżką soli.
3.Smażymy na małym ogniu przez minimum 30 minut, często mieszając, aby cebula się nie przypaliła. Cebula musi się skarmelizować i mieć złotobrązowy kolor.
4.Oprószamy cebulę mąką i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
5.Wlewamy gorący bulion i dusimy przez kolejne 15 minut.
6.Wlewamy brandy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
7.Przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy grzanki i posypujemy startym serem. Wstawiamy miseczki do piekarnika o temperaturze 170 stopni, pieczemy przez 10-15 minut, aż ser się roztopi i nabierze złotego koloru.
Komentarze