Francuska zapiekanka z kapustą, bekonem i serem Gruyère

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kapusta z dodatkiem wędzonego bekonu, przykryta plasterkami ziemniaków to kombinacja składników, która sprawia, że Francuzi przepadają za tą tradycyjną zapiekanką.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta mała główka: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - bekon wędzony: 200 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - bulion warzywny: 100 mililitrów
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - ser tarty Gruyère: 5 łyżek
    - pietruszka suszona: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżki
    - pieprz: 4 szczypty
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Francuska zapiekanka z kapustą, bekonem i serem gruyère - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuska zapiekanka 1. Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Cebulę kroimy w krążki, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju około 5 minut, dodajemy pokrojony w paski bekon i smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy drobno pokrojoną kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i zalewamy wywarem warzywnym. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną kapustę wykładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzch układamy pokrojone w plastry ziemniaki i posypujemy serem i pietruszką. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Cebula Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować