Francuska terrina z owocami

4.5 (198 ocen)

Terrina przypomina taką owocową piankę:)

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%,
    1/2 kg owoców (maliny, jagody, truskawki, porzeczki, borówki),
    czubata łyżka żelatyny,
    sok z 1/2 cytryny,
    5 łyżek cukru pudru,
    3 dag płatków migdałowych,
    cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Francuska terrina z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, odszypułkować i dokładnie osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Do żelatyny dodać sok z cytryny. Lekko przestudzić. Dodać do śmietanki, delikatnie wmieszać owoce.
  • 2. Wlać do foremki keksowej o dł. 24cm. wyłożonej folią aluminiową, tak by zwisała ze wszystkich stron. Masę przykryć zwisającą folą i wstawić na całą noc do lodówki.

Porady

Podawać oprószone cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować