Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepisu nauczyłam się podczas pobytu we francuskiej rodzinie, gdzie pracowalam jako opiekunka do dzieci, podczas zeszłych wakacji. Każdy rodzinny obiad kończył się deserem, ale to na nadzielne słodkości wszyscy domownicy czekali z niecierpliwością, a przepis na jedną prezentuję poniżej.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    250g mąki
    100g masła
    70g cukru
    2 żółtka

    Składniki na krem cytrynowy:
    2,5 cytryny średniego rozmiaru
    150g cukru
    2 jajka
    1 łyżka mąki
    1 łyżka śmietany

    Składniki na bezę:
    2 białka
    100g cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ql74pg 1. Roztopić masło i w misce połączyć wszystkie składniki.
  • image-28o6xte 2. Zagnieść do uzyskania konsystencji widocznej na zdjęciu. Odstawić na parę minut w chłodne miejsce.
  • image-0kerra1 3. Umyć owoce. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny. Wycisnąć sok ze wszystkich cytryn. Wlać sok razem z fusami do garnka i dodać resztę składników.
    Podgrzewać do uzyskania gęstej konsystencji, cały czas mieszając, żeby uniknąć grudek. NIE ZAGOTOWAĆ.
  • image-1mofc1j 4. Ciasto wyłożyć na blasze do tarty, dobrze przycisnąć do brzegów i zrobić dziurki widelcem po całości. Wsadzić do piekarnika o temperaturze 180°C na około 10 minut.
  • image-1ai6xsd 5. Schłodzone białko połączyć ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Miksować na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier, do uzyskania gęstej piany.
    Na podpieczone ciasto wyłożyć krem cytrynowy i wycisnąć, za pomocą rękawa cukierniczego, mini-chmurki z piany.
  • image-0vvb9bj 6. Ciasto wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C, by było zarumienione, a bezy wysuszone.

Porady

Gdy brak nam czasu na przygotowanie bezy, możemy ten krok pominąć. Ciasto wyjdzie równie smaczne, gdy wystudzony wypiek ozdobimy świeżymi, pokrojonymi w plasterki truskawkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować