Francuska szarlotka bez ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę smarujemy obficie masłem, dno i boki wykładamy kawałkami andruta, wstawiamy do lodówki. Jabłka kroimy w cienkie plasterki /najlepiej na szatkownicy do ogórków na mizerię/. Dzielimy jabłka na 3 porcje. Pierwszą rozkładamy na spodzie tortownicy, oprószamy 3 łyżkami cukru, cynamonem połową rodzynek oraz połową startego na tarce, zimnego masła. Na tym układamy kolejną warstwę jabłek i pozsypujemy 3 łyżkami cukru, cynamonem i pozostałymi rodzynkami. Całość przykrywamy ostatnią warstwą jabłek, posypujemy 3 łyżkami cukru i pozostałymi wiórkami masła. Warstwy lekko uklepujemy, owijamy tortownicę folią aluminiową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy folię i ponownie uklepujemy szarlotkę. Po upieczeniu studzimy. Podajemy z bitą śmietaną.
Komentarze