Francuska szarlotka bez ciasta

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jabłka w roli głównej - pyszna i bardzo efektowna wersja popularnego ciasta.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - wafle okragłe: 1 opakowanie
    - masło do wysmarowania blaszki: 1 łyżka
    - jabłka szara reneta (waga po obraniu i wypestkowaniu /można zastąpić antonówką/): 1 kilogram
    - cukier biały: 9 łyżek
    - cynamon mielony: 1 łyżka
    - rodzynki (zastąpiłam suszonymi figami): 10 dekagramów
    - masło zimne: 10 dekagramów
    - płatki migdalów: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Francuska szarlotka bez ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę smarujemy obficie masłem, dno i boki wykładamy kawałkami andruta, wstawiamy do lodówki. Jabłka kroimy w cienkie plasterki /najlepiej na szatkownicy do ogórków na mizerię/. Dzielimy jabłka na 3 porcje. Pierwszą rozkładamy na spodzie tortownicy, oprószamy 3 łyżkami cukru, cynamonem połową rodzynek oraz połową startego na tarce, zimnego masła. Na tym układamy kolejną warstwę jabłek i pozsypujemy 3 łyżkami cukru, cynamonem i pozostałymi rodzynkami. Całość przykrywamy ostatnią warstwą jabłek, posypujemy 3 łyżkami cukru i pozostałymi wiórkami masła. Warstwy lekko uklepujemy, owijamy tortownicę folią aluminiową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy folię i ponownie uklepujemy szarlotkę. Po upieczeniu studzimy. Podajemy z bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować