Francuska sałatka

0 (0 ocen)

Sałatka jest pyszna, prawie jak tradycyjna sałatka jarzynowa, której smak każdy zna.

Składniki:

  • - 2 marchewki;
    - ½ korzenia selera;
    - 1-2 małe buraki;
    - 2-3 ziemniaki;
    - 2 winne jabłka;
    - sok z cytryny;
    - 5-6 korniszonów;
    - garść marynowanych grzybków;
    - 5-6 kapeluszy pieczarek;
    - 2-3 jajka na twardo;
    - ½ szklanki groszku konserwowego;
    - sól;
    - pieprz;
    - cukier;
    - 4 łyżki gęstego majonezu;
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Francuska sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w kostkę. Jabłka obrać, pociąć w słupki, skropić sokiem z cytryny. Korniszony, grzybki i sparzone kapelusze pieczarek posiekać. Jajka obrać, oddzielić żółtka od białek, białka drobno pokroić. Wszystkie składniki sałaty wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać z majonezem. Przykryć, wstawić na 2 godziny do lodówki. Żółtka posiekać. Przed podaniem sałatę posypać żółtkami i natką. Przepis pochodzi z gazety Naj poleca 1/2010.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować