Pyszna i łatwa w przygotowaniu.Nie lubię marnować jedzenia ,więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie.
45 min
Składniki:
mały bakłażan
płat ciasta francuskiego
100 g boczku surowego
cebula
50 g ryżu
jajko
sól ,pieprz
tłuszcz do foremek
żółtko
1/2 pęczka koperku
Francuska przekąska z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 30 min.
Komentarze