Francuska przekąska z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna i łatwa w przygotowaniu.Nie lubię marnować jedzenia ,więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie.

  • 45 min

Składniki:


  • mały bakłażan
    płat ciasta francuskiego
    100 g boczku surowego
    cebula
    50 g ryżu
    jajko
    sól ,pieprz
    tłuszcz do foremek
    żółtko
    1/2 pęczka koperku

Francuska przekąska z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy