Miałam zrobić konkursowe danie z konkursu kulinarnego Taste The Summer by Almette Fruit , które urzekło jury. Miała być Francuska Fantazja z truskawkami, a wyszła Francuska Fantazja z jagodami.
2 godz.
Składniki:
* serek Almette z Jagodą i Maliną
• 250 ml śmietany kremówki 36 %
• opakowanie ciasta francuskiego
• 250 g borówek
• kieliszek syropu Blue Curacao
• 0,5 cytryny (wyciskamy sok)
• 4 łyżki cukru pudru
Ciasto francuska fantazja z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka prostokątów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tem. 200 stopni około 10 - 15 min. Wypieczone ciastka przecinamy na pół.
Borówki zalewamy, sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżkami cukru pudru. Serek Almette z Jagodą i Maliną ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, kremówkę ubijamy na sztywno i na koniec delikatnie mieszając wkładamy Almette. Odstawiamy na minimum 30 min. do lodówki, po czym za pomocą szprycy nakładamy masę na dolny blat ciastka, nakładamy borówki i przykrywamy górą ciastka, którą zdobimy masą i polewamy syropem Blue Curacao i zdobimy dowolnie.
Komentarze