Fougasse kukurydziane - bułeczki pszenno-kukurydziane z bazylią

  • wyświetlono: 282 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam eksperymenty z pieczywem. Poczytałem trochę i wyszła mi taka właśnie wersja popularnego ostatnio fougass'a.

baRepas
  • 85min

Składniki

-300 gram mąki pszennej TYP550
-200 gram mąki kukurydzianej
-350 ml ciepłej wody, temperatura około 39 stopni
-20 gram świeżych drożdży
-płaska łyżka soli
-łyżeczka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Fougasse kukurydziane - bułeczki pszenno-kukurydziane z bazylią

  • 1. Mąki z solą przesiewamy.
    Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i z w/w ilości wody zabieramy kilka łyżek rozpuszczając drożdże, tym samym tworząc zaczyn. Odstawiamy go na kilka minut.

    W następnym kroku łączymy zaczyn z mąką oraz pozostałą wodą i wyrabiamy ciasto.
    Ciasto nie musi być długo wyrabiane, praktycznie zaraz po połączeniu składników robi się elastyczne i nie lepi do palców. W ostatnim etapie dodajemy 3 posiekane liście świeżej bazylii.
    Tworzymy kulę, oklepujemy ją olejem rzepakowym i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Fougasse mają specyficzny kształt. Przypomina liść. Można oczywiście uformować tradycyjne bułki, ale tak chyba będzie ciekawiej. W trakcie układania kształtu naszych bułek używamy do posypywania sporej ilości mąki.

    Rozgrzewamy piekarnik do maksimum. Blachę, na której będziemy piec spryskujemy wodą; układamy na niej papier do pieczenia, również go spryskujemy wodą i układamy bułeczki. Po włożeniu pieczywa do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy ok 15 minut. Bułki nie powinny być bardzo rumiane, będą dłużej nadawały się do spożycia, jeżeli wyciągniemy je bledsze, co nie umniejsza im chrupkości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatapieczywofougassebułki kukurydziane

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje

Bułki pszenno kukurydziane

pyszne domowe chrupiące bułeczki.............

bułki kukurydziane

Dodane przez: capri

bułki kukurydziane

wspaniałe, mięciutkie bułeczki

gotowe

Dodane przez: ziutula

pszenno-żytnio-kukurydziane bułki drożdżowe...

bułki sa bardzo chrupiące, smaczne.................SMACZNEGO!!!

Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

Dodane przez: Martyna1991

Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

Małe, zgrabne, puszyste drożdżówki...

Bułeczki z ziarenkami

Dodane przez: EWCIA BU

BUŁECZKI PSZENNO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI

Bułeczki idealne dla osób cieniących...

Bagietki pszenno-kukurydziane bez drożdży, nadziane masłem czosnkowym

Dodane przez: a_sad07

Bagietki pszenno-kukurydziane bez drożdży,...

Lekko kruche i bardzo syte bułki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE