Fondue serowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem ,wlać wino i lekko podgrzać.
Sery pokroić w kostkę i roztopić w winie na średnim ogniu ,stale mieszając.
Jeżeli ser nie tworzy jednolitej masy z winem , nie martwimy się, tylko dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z winem.
Masę serową doprawiamy gałką i pieprzem.
Kociołek z fondue stawiamy na podgrzewaczu i zaczynamy zabawę .
Każdy z biesiadników nabija na swój widelec do fondue kostkę chleba i macza ją w masie serowej.
No i konieczne jest winko ,białe, półwytrawne, to ,które dodałem do sera ,Celebro France ,pomaga w trawieniu ,a poza tym smakuje wyśmienicie, pełne przyjemnych cytrusowych aromatów z orzeźwiającą owocową nutą.
P.s.
Dobrym dodatkiem do dania są warzywa marynowane, oliwki jak i świeże owoce.
Komentarze