Fondue serowe.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Każdy kanton ma własny przepis na fondue w którym głównym składnikiem jest ser pochodzący z danej okolicy.

  • 30 min

Składniki:

  • 250g sera gruyere
    250g sera ementalskiego
    100gsera cheddar
    300ml wina białego francuskiego CELEBRO
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 ząbek czosnku
    szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu białego
    1 bagietka pokrojona w kostkę 2X2 cm

Fondue serowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fondue 1. Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem ,wlać wino i lekko podgrzać.
    Sery pokroić w kostkę i roztopić w winie na średnim ogniu ,stale mieszając.
    Jeżeli ser nie tworzy jednolitej masy z winem , nie martwimy się, tylko dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z winem.
    Masę serową doprawiamy gałką i pieprzem.
    Kociołek z fondue stawiamy na podgrzewaczu i zaczynamy zabawę .
    Każdy z biesiadników nabija na swój widelec do fondue kostkę chleba i macza ją w masie serowej.
    No i konieczne jest winko ,białe, półwytrawne, to ,które dodałem do sera ,Celebro France ,pomaga w trawieniu ,a poza tym smakuje wyśmienicie, pełne przyjemnych cytrusowych aromatów z orzeźwiającą owocową nutą.
    P.s.
    Dobrym dodatkiem do dania są warzywa marynowane, oliwki jak i świeże owoce.

Komentarze

Podobne przepisy