Fondant z czekoladą karmelową i solą

5 (161 ocen)

  • 30 min

Fondant czekoladowy jest to deser z płynną czekoladą. Nie jedna osoba a myśl, dostaje ślinotoku

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 kokilki:

    50g czekolady karmelowej
    50g masła + 1 łyżka
    1 jajko
    1 żółtko
    50g cukru
    50g mąki tortowej
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    szczypta soli morskiej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Fondant z czekoladą karmelową i solą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie kokilki smarujemy masłem, robiąc to od dołu ku górze pionowymi paskami) i posypujemy cukrem pudrem po ściankach. Wstawiamy do lodówki.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wraz z masłem i odstawiamy do ostygnięcia.

    W między czasie jajko i żółtko ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy mąkę i chwilę mieszamy. Dodajemy esencje waniliową, masę czekoladową, sól i dokładnie mieszamy.

    Gotową masę przelewamy do kokilek i wstawiamy do piekarnika na ok 12-15 minut.

Porady

Fondanty będą gotowę, gdy ich góra będzie matowa a brzegi będą odchodzić od foremki. Do wykonania deseru można wykorzystać innej czekolady białej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować