focaccia z ziołami

  • wyświetlono: 387 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Smaczny włoski chlebek, podawany jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie.

Składniki

- 250 g maki pszennej
- 2/3 szkl. ciepłego mleka
- 10g drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- bazylia oregano, tymianek
- oliwa

Sposób przygotowania przepisu:

focaccia z ziołami

  • focaccia z ziołami1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 10 min. W tym czasie mąkę mieszamy z cukrem solą, następnie wlewamy mlko i wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na formę ( rozm. 40x20) wysmarowaną oliwą. Na chlebku robimy palcem wgłębienia, posypujemy ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st, aż wierzch bedzie brązowy.
PPWS_10-2013

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

image-1pgu1f1

Dodane przez: Nemi-Habibi

Focaccia z dynią

Z podanych składników wyszło mi...

Focaccia z nadzieniem

Dodane przez: anik9

Focaccia z nadzieniem

Pyszna do grilla lub jako pieczywo.

image-0q2v510

Dodane przez: natalia2004

Focaccia z oliwkami

Idealna do zupy lub na przekąskę.

Focaccia z suszonymi pomidorami

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

Focaccia z suszonymi pomidorrami

Włoski, płaski chlebek. Świetnie...

Focaccia

Dodane przez: Skotka

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Z wierzchu chrupiąca w środku miękka....

Focaccia z serem i cebulą

Dodane przez: Skotka

Focaccia z serem i cebulą

Cudowny zapach w czasie pieczenia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE