Włoski, płaski chlebek. Świetnie smakuje podany z oliwą i czerwonym winem.
60 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej chlebowej
1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
40 g świeżych drożdży
1 1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka suszonych pomidorów
kilka łyżek oliwy z zalewy z pomidorów
Focaccia z suszonymi pomidorrami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsyp sól, wlej połowę wody.
Dodaj obie mąki i pokruszone drożdże. Na wierzch wlej resztę wody.
Wyrabiaj robotem zaopatrzonym w hak. Najpierw na pierwszej prędkości 5 minut, po tym czasie dodaj 1 łyżkę oliwy i wyrabiaj na drugiej prędkości jeszcze 4 minuty. Jeśli nie posiadasz robota, ciasto wyrób ręcznie, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od miski (ciasto jest dość luźne, ale nie należy dodawać do niego większej ilości mąki).
Dodaj resztę oliwy i kilkukrotnie złóż ciasto. Przykryj i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po 30 minutach, a potem po 60 złóż ponownie ciasto.
Ciasto wyłóż na blaszkę posmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Porozciągaj je na wielkość blaszki. Odstaw na 15 minut.
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, razem z oliwą rozłóż na powierzchni ciasta. Pomidory powciskaj palcami w ciasto.
Piecz w temperaturze 220 stopni C 20-25 minut.
Porady
Zamiast mąki orkiszowej można wykorzystać mąkę pszenną.
Komentarze