Focaccia z pieczarkami, rozmarynem i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na oleju, aż zmiękną. Pieczarki można opcjonalnie posypać pieprzem.
Po godzinie ciasto dzielimy na pół i wykładamy do dwóch natartych oliwą okrągłych foremek. Najlepiej robić to rękami nasmarowanymi oliwą. Ciasto u góry też smarujemy oliwą i odstawiamy na pół godziny.
5.Pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia najlepsza jest od razu po upieczeniu, ale można ją jeść również następnego dnia.
Najlepiej smakuje w towarzystwie oliwy lub dobrego oleju. Ja podałam ją z olejem orzechowym.
Porady
Zamiast świeżego rozmarynu można użyć suszonego, ale trzeba dać go więcej bo nie ma tak intensywnego aromatu.
Komentarze