Focaccia to pieczywo w formie pizzy, wypiekane we Włoszech. Jest znakomitą przekąską oraz dodatkiem do dań. Dzisiaj przygotowałam ją w najprostszej formie, czyli z oliwą, pomidorkami, oliwkami i bazylią. Jest mega smaczna, polecam.
40 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wody
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
20 g świeżych drożdży
garść pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek
listki bazylii
oliwa z oliwek do posmarowania focacci przed pieczeniem
Focaccia z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, bazylię, oliwę i drożdże wymieszane z wodą. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
2.Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą, rozciągamy je równomiernie. W ciasto wciskamy pokrojone oliwki, bazylię i pomidorki. Skrapiamy je oliwą i rozsmarowujemy.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20 minut.
Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Po ostygnięciu kroimy na kawałki.
Komentarze