FOCACCIA Z OLIWKAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Focaccia to pieczywo w formie pizzy, wypiekane we Włoszech. Jest znakomitą przekąską oraz dodatkiem do dań. Dzisiaj przygotowałam ją w najprostszej formie, czyli z oliwą, pomidorkami, oliwkami i bazylią. Jest mega smaczna, polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki wody
    5 łyżek oliwy z oliwek
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    20 g świeżych drożdży
    garść pomidorków koktajlowych
    garść czarnych oliwek
    listki bazylii
    oliwa z oliwek do posmarowania focacci przed pieczeniem

Focaccia z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16cdx75 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, bazylię, oliwę i drożdże wymieszane z wodą. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • image-0hdt3uq 2. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą, rozciągamy je równomiernie. W ciasto wciskamy pokrojone oliwki, bazylię i pomidorki. Skrapiamy je oliwą i rozsmarowujemy.
    Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20 minut.
    Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.
    Po ostygnięciu kroimy na kawałki.

Komentarze

Podobne przepisy