Ciasto focacci jest mięciutkie, bardzo smaczne i zachęca do eksperymentowania z nim, więc w niedalekiej przyszłości pokombinuje z rożnymi dodatkami do niego :)
Składniki:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
180 gr mąki
1/2 łyżeczki soli
50 ml letniej wody
1-2 łyżki oliwy
Zaczyn:
15 gr drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżka mąki
60 ml letniego mleka
50 gr dyni
150 - 200 gr fileta z kurczaka
5-7 pieczarek
1/2 malutkiej cebulki
1/2 papryki lub 1/2 łyżeczki papryki w proszku + szczypta papryki ostrej
sól, pieprz kolorowy
Focaccia z dynią, pieczarkami i piersią kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, drożdży, cukru i ciepłego mleka robię zaczyn i odstawiam do ruszenia na 10-15 min.
W tym czasie na patelni na oleju podsmażam osolone i opieprzone - pierś kurczaka z dynią (pokrojone w kostkę). Odkładam i na tej samej patelni podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką.
Do miski z mąka przekładam wyrośnięty zaczyn, dodaje wodę oraz sól i zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dodaje oliwę. Odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 30-40 minut.
2.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i formuje na blaszce z papierem do pieczenia.
Wykładam na ciasto, dynie z kurczakiem oraz przesmażone pieczarki. Całość pieprze oraz oprószam paprykami. Odstawiam jeszcze do napuszenia na 10-15 minut.
3.Piekę w 190 stopniach przez 30-35 min. ( piekarnik gazowy ).
Smacznego !!!
Komentarze