Focaccia z dynią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Z podanych składników wyszło mi 6 sztuk. Bułeczki pięknie pachną, są kruche i szalenie łatwe w przygotowaniu:) W smaku przypominają pizzę. Przepis podaję za miesięcznikiem "Świat Kobiety" (z drobnymi modyfikacjami).

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    150 - 200 ml ciepłego mleka
    5 dag drożdży
    Łyżeczka cukru
    7 łyżek oliwy z oliwek
    2 łyżki pestek z dyni
    Szczypta soli
    Dodatkowo dodałam: bazylię, zioła prowansalskie i tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Focaccia z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odkładamy trochę pestek z dyni do posypania, a resztę prażymy na suchej patelni.

  • 2. Drożdże rozcieramy z cukrem, odrobiną mąki i ciepłego mleka. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce.
  • 3. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy uprażone pestki dyni oraz sól. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, szczyptę ziół, wlewamy 6 łyżek oliwy. Wyrabiamy ciasto, dolewając resztę mleka. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • 4. Ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy placuszki wielkości wnętrza dłoni. Układamy je na natłuszczonej blasze, wierzch smarujemy oliwą. W cieście robimy palcami wgłębienia, posypujemy dynią. Pieczemy 30 min w 180 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować