Focaccia wiosenna

4.93 (14 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Focaccia która przedstawi wiosnę, łąkę jak kto woli. Pyszna, kolorowa i bardzo łatwa do zrobienia. Wystarczą chęci i pomysł.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:

    300 g mąki pszennej typ 00

    3 łyżki oleju

    2 dkg drożdży

    1/2 łyżeczki soli

    200 ml letniej wody

    szczypta cukru

    dodatki:

    oliwki zielone

    oliwki czarne

    cebula czerwona

    papryczka chili

    pomidor żółty i czerwony

    pomidorki koktajlowe

    kabanosy

    listki szpinaku, bazylii, szczypiorek, natka pietruszki

    mozzarella, ser żółty, salami

    olej

    zioła/ bazylia, oregano suszone/
Wystaw ocenę:

4.93 (14 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Focaccia wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i rozciągam na placek. Piekarnik nagrzewam do temp 240 stopni razem z kamieniem do pizzy.Ciasto rozciągnięte przekładam na arkusz papieru do pieczenia.Smaruję olejem. Układam dodatki według uznania. Na końcu spryskuję jeszcze oliwą. Posypuję ziołami. Wstawiam do piekarnika na 15-20 minut temp 210 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka 00 Kabanosy Oliwki Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować