Focaccia wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i rozciągam na placek. Piekarnik nagrzewam do temp 240 stopni razem z kamieniem do pizzy.Ciasto rozciągnięte przekładam na arkusz papieru do pieczenia.Smaruję olejem. Układam dodatki według uznania. Na końcu spryskuję jeszcze oliwą. Posypuję ziołami. Wstawiam do piekarnika na 15-20 minut temp 210 stopni.
Komentarze