Focaccia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Focaccia

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki, 2 osoby:

    400 g mąki
    8 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + oliwa do posmarowania formy
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka miodu
    szczypta soli
    szklanka ciepłej wody

    Farsz:

    4 plasterki ulubionej szynki
    8 plasterków sera
    oliwki zielone
    suszone pomidory
    oregano

Focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, dodać 8 łyżek oliwy, drożdże sól i miód rozpuścić w szklance ciepłej wody. Płyn dodać do mąki, ugniatać przez około 10 min, w razie potrzeby dodać wody. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60 min.
  • 2. Przygotować formę około 24x17 cm, nasmarować oliwą. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większy placek ułożyć na dnie i na nim układać nasze ulubione dodatki, przyprawić ziołami. Szynkę posiekać na drobne kawałki. Całość przykryć drugim plackiem i dokładnie zlepić brzegi. Ciasto odłożyć jeszcze na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco z ulubionymi sosami.

    Po więcej zapraszam na http://cooklife.blox.pl/html :)

Komentarze

Podobne przepisy