Proporcje na bardzo dużą blachę (może być nawet ta duża z wyposażenia piekarnika)
400 g mąki pszennej
1/3 kostki drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
płaska łyżeczka soli
olej do posmarowanie
ulubione zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek ..... lub też suszone pomidory, oliwki... co tylko chcecie.
Sposób przygotowania przepisu:
Focaccia
1.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki, ciasto wyrobić ręką, mocno i dość długo wyrabiając. Następnie uformować kulkę, oprószyć mąką ze wszystkich stron i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę, równomiernie rozłożyć, posmarować olejem i posypać ziołami. Odstawić na ok 30 minut, a potem piec w 170 stopniach przez 20 minut
KH_03-2014
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze