Focaccia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki

  • 2 godz.

Składniki:

  • Proporcje na bardzo dużą blachę (może być nawet ta duża z wyposażenia piekarnika)

    400 g mąki pszennej

    1/3 kostki drożdży

    1 jajko

    1 szklanka mleka

    1/4 szklanki oleju

    płaska łyżeczka soli

    olej do posmarowanie

    ulubione zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek ..... lub też suszone pomidory, oliwki... co tylko chcecie.

Focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki, ciasto wyrobić ręką, mocno i dość długo wyrabiając. Następnie uformować kulkę, oprószyć mąką ze wszystkich stron i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę, równomiernie rozłożyć, posmarować olejem i posypać ziołami. Odstawić na ok 30 minut, a potem piec w 170 stopniach przez 20 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Komentarze

Podobne przepisy