Focaccia

  • wyświetlono: 426 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki

anta19
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 120min

Składniki

Proporcje na bardzo dużą blachę (może być nawet ta duża z wyposażenia piekarnika)

400 g mąki pszennej

1/3 kostki drożdży

1 jajko

1 szklanka mleka

1/4 szklanki oleju

płaska łyżeczka soli

olej do posmarowanie

ulubione zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek ..... lub też suszone pomidory, oliwki... co tylko chcecie.

Sposób przygotowania przepisu:

Focaccia

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki, ciasto wyrobić ręką, mocno i dość długo wyrabiając. Następnie uformować kulkę, oprószyć mąką ze wszystkich stron i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę, równomiernie rozłożyć, posmarować olejem i posypać ziołami. Odstawić na ok 30 minut, a potem piec w 170 stopniach przez 20 minut
KH_03-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Focaccia z ziołami

Focaccia jest podobno najprostszym...

Focaccia.

Dodane przez: Waldek

Włoski chlebek - Focaccia

Prosty i pyszny włoski chlebek...

Cukiniowa focaccia ze słonecznikiem.

Dodane przez: Pyszne Kaprysy

CUKINIOWA FOCACCIA ZE SŁONECZNIKIEM

Focaccia to pieczywo idealne aby...

Focaccia orkiszowa z cebulą

Dodane przez: Iwona75

Focaccia orkiszowa z cebulą

Placek drożdżowy z dużą ilością...

focaccia z pomidorami

Dodane przez: viki2903

FOCACCIA Z POMIDORAMI

focaccia jest rodzajem włoskiego...

image-15ubknc

Dodane przez: natalia2004

Focaccia z pieczarkami

Pyszny włoski chlebek z ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE