Filecik w panierce pod sytą pierzynką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten przepis wymyśliła moja Mama. Kochali się w tych kotlecikach moi bracia a teraz także mój mąż. Są bardzo syte, ale i rozpływają się w ustach.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 3 osoby:
    - 1 pojedynczy filet z kurczaka
    - 2 jajka
    - bułka tarta
    - 400 g. pieczarek
    - 1 cebula
    - 3-4 plasterki sera żółtego
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filecik w panierce pod sytą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić i usmażyć z cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Fileta myjemy i kroimy na dowolnej wielkości porcje i rozbijamy na kotleciki. Do jednego naczynia wbijamy dwa jajka, doprawiamy solą i pieprzem (Można także użyć czosnku granulowanego lub przyprawy do kurczaka) do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Obtaczamy mięso w jajku, a następnie w bułce tartej, potem w jajku i znowu w bułce. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy kotlety z obu stron będą upieczone nakładamy na każdego warstwę pieczarek i przykrywamy plasterkiem sera, przykrywamy patelnię przykrywką i czekamy, aż ser się roztopi.
    Można podać je z ryżem lub ziemniaczkami i sałatką

Porady

1. Jeśli pieczarki przygotujemy wcześniej to przed nałożeniem na kotleciki warto je podgrzać. 2. Można przygotować je w mniejszej wersji, dzięki temu staną się świetną przekąską na przyjęcie lub spotkanie w gronie znajomych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować