Flan waniliowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Wspaniały francuski deser. Tutaj wersja podstawowa, ale można kombinować: dodawać owoców, przypraw korzennych, a nawet alkoholu.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2%,
    100 g mąki kukurydzianej,
    100 g miodu lub cukru,
    laska wanilii,
    szczypta soli,
    3 jajka,
    olej rzepakowy do natłuszczenia kokilek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Flan waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wanilię przeciąć wzdłuż i łyżeczką wyjąć ziarenka. Wszystko włożyć do garnka z 3/4 litra mleka. Zagotować i gotować na małym ogniu.
    W robocie kuchennym wymieszać resztę składników z resztą mleka.
    Z gotującego się mleka wyjąć "skorupkę" po wanilii i wlać masę z robotu kuchennego. Cały czas mieszać. Masa będzie gęstnieć i będzie mieć konsystencję budyniu.
    Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Pędzelkiem rozprowadzić odrobinę oleju rzepakowego po kokilkach, tak by je natłuścić i masa nie przywierała do naczynia.
    Flan przelać do kokilek i zapiekać przez 45 minut do zbrązowienia wierzchu.
    Najlepiej smakuje na zimno. Przechowywać w lodówce. Najlepiej przykryć folią, bo flan pochłania zapachy z lodówki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Miód Mleko Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Bezglutenowa Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować