Flammkuchen z salami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Flammkuchen to tradycyjny austriacki podpłomyk, zazwyczaj z surową cebulą i boczkiem. U mnie w wersji z kiełbasą salami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    130 ml wody
    2 cebule
    150 g creme fraiche
    50 g salami
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Tarta na słono

Flammkuchen z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, do mąki dodać szczyptę soli olej i wodę. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić je aby odpoczęło. W tym czasie nagrzać piekarnik na maksymalną temperaturę.
    ( Ja piekłam na kamieniu do pieczenia pizzy więc kamień też od razu wsadziłam do piekarnika aby się nagrzał).
    Cebulę obrać pokroić w pół plasterki.
    Ciasto rozwałkować zawinąć delikatnie brzegi. Na cieście rozsmarować creme fraiche oraz posypać solą i pieprzem. Na to wyłożyć równomiernie cebulę i salami i od razu piec aby ciasto nie rozmokło. Ja piekłam na kamieniu do pizzy, więc zajęło mi to 10 min. Na blasze zajmie to ok. 15- 20 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować