Flambirowana wątróbka sarny z suszonymi owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smak delikatnej wątróbki z sarny idealnie podkreśla słodycz suszonych owoców oraz delikatny mus malinowy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600-700 g wątróbki z sarny
    2 duże cebule
    50 g suszonych moreli
    50 g suszonej żurawiny
    świeży rozmaryn
    sól
    pieprz
    3 łyżki masła
    100 ml wódki

    mus malinowy:
    500 g malin świeżych lub mrożonych
    szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Flambirowana wątróbka sarny z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce zalewamy wódką i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
    Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.

    Maliny zasypujemy cukrem i podsmażamy, aż cukier się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Mus przelewamy do sosjerki.

    Cebulę podsmażamy na maśle, gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w plasterki wątróbkę. Wątróbkę obsmażamy z obu stron. Do wątróbki dodajemy suszone owoce razem z alkoholem. Za pomocą długiej zapałki zapalamy alkohol. Czekamy, aż alkohol się wypali. Wątróbkę posypujemy rozmarynem.

    Wątróbkę wykładamy na talerz, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy musem malinowym. Podajemy ze świeżym pieczywem i i listkami rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować