FLAKI Z KURCZAKA

  • wyświetlono: 240 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nie każdy lubi tradycyjne flaki ale te z kurczaka każdy chętnie zje.

wiola

Składniki

2 udka
włoszczyzna
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
kostka rosołowa
majeranek
pieprz
masło 2- 3 łyżki
2-3 łyżki maki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

FLAKI Z KURCZAKA

  • 1. Mięso myjemy i wkładamy do garnka z woda ,dodajemy ziele i listek laurowy gotujemy. W międzyczasie kroimy marchewkę,selera i pietruszkę w słupki i dodajemy do wywaru. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy a do wywaru dodajemy kostkę rosołową. Mięso rozdzielamy na małe kawałki (najlepiej robic to rękoma ale mięso musi być lekko przestygnięte). Do zupy dodajemy kawałki kurczaka i pokrojonego w kółka pora. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Rozcieramy w miseczce masło z mąką, jeśli jest bardzo gęste można dodać trochę zupy i dalej rozcierać by nie było grudek. Zaprawę dodajemy do flaków. Chwilę jeszcze podgotowujemy wszystko razem.

Porady

Jeśli z poprzedniego obiadu został wam kurczak świetnie będzie nadawał się do tej zupy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zupa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Flaki wołowe

Dodane przez: danusia19671

Flaki wołowe

Dla mnie flaki to coś przepysznego

Flaki wołowe na rosole

Dodane przez: Gospodyni

Flaki wołowe na rosole

Flaki wołowe na rosole. Wystarczy...

flaczki

Dodane przez: ANECIK1980

Flaki

tradycyjne

image-14rkhrv

Dodane przez: Di gotuje

Flaki (wołowe)

Flaki gotuję tak, jak gotowała...

oszukane flaki

Dodane przez: Aninka88

Oszukane flaki

zupa, którą wymyśliła moja mama,...

Flaki wołowe na rosole

Dodane przez: ewaeu

Flaki wołowe na rosole

Ja gotuje flaki na dobrym rosole...