Flaki z dynią i fasolą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jednogarnkowe pożywne danie, w sam raz na zimne jesienno-zimowe dni. To zaskakujące połączenie smaków, ale bardzo smaczne, warte wypróbowania. Dodatek niewielkiej ilości dyni sprawia, że ma fajny kolor i lekko słodkawy smak. Takim sycącym daniem można nakarmić całą rodzinę.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g świeżych flaków
    1 szklanka fasoli Jaś
    1 marchewka
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    ½ pora
    2 plastry dyni- około 20 dag
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka przyprawy do flaków
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżeczka majeranku
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżka mąki do zawiesiny
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Flaki z dynią i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić.
  • 2. Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie.
    Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, por pokroić w pół krążki.
  • 3. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy ziele angielskie i majeranek, gotować około 40 minut lub do miękkości flaków, w trakcie dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz koncentrat pomidorowy, wsypać przyprawę do flaków, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut.
  • 4. Z mąki i małej ilości wody, zrobić zawiesinę, zagęścić zupę, zagotować i odstawić.
    Podawać posypane natką.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Fasola Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować