Flaki wołowe z wieprzowym

  • wyświetlono: 300 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Kto lubi flaki ? Ja uwielbiam w każdej odsłonie robię je na różne sposoby i mieszam z różnymi mięsami dziś zrobiłam z mięsem wieprzowym, co flaki to za każdym razem wychodzi mi lepszy smak. Mam nadzieję że znajdą się zwolennicy tego dania, jak dla mnie to jedno z moich ulubionych dań mogłabym flaki jadać codziennie.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

900 g flaków wołowych gotowych krojonych,

1 kg żeberek trójkątów z mięsem wieprzowych,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

2 opakowania przyprawy do flaków,

1 pęczek natki pietruszki 25 g,

1 łyżka liści pora,

1 łyżka liści lubczyk - magii,

1 łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta,

1 czubata łyżka majeranku,

1 czubata łyżka mąki pszennej,

3 liście laurowe,

8 ziarenek ziela angielskiego,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.

Sposób przygotowania przepisu:

Flaki wołowe z wieprzowym

  • flaki1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać całe trójkąty żeberkowe z mięsem oraz suszoną włoszczyznę. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na żebrach. Gdy jest już miękkie mięso wyjąć je z wywaru i ostudzić.
  • flaki2. W międzyczasie gdy żebro stygnie przygotować flaki wyjąć je z woreczka i płukać w zimnej wodzie tak długo aż woda będzie przezroczysta. Przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. U nas nie ma flaka w całości dlatego zadowalam się tym co dostanę.
  • flaki3. Gdy flaki już ociekły z nadmiaru wody przełożyć je do wywaru w którym gotowało się żebro, dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę z solą i od czasu zagotowania się flaków gotować pod pół przykrytą pokrywką na średnim ogniu do miękkości flaków. Gdy żebro ostygło oddzielić mięso od kości i pokroić je w paski.
  • flaki4. Jak już flaki wołowe są mięciutkie dodać pokrojone w paski mięso wieprzowe i jeszcze pogotować do całkowitej miękkości pasków wieprzowych. W czasie gotowania dodać liście pora oraz magii - lubczyk również w liściach może być świeży lubczyk lub mrożony i jeszcze chwile pogotować.
  • flaki5. Przygotować przyprawę. Wsypać ją pod koniec gotowania się flaków zamieszać zagotować i wkroić drobno pokrojona natkę pietruszki lekko zagotować.
  • flaki6. Gdy już flaki ładnie się ugotowały i widoczny jest taki jakby kożuszek. Mąkę rozrobić z wodą aby nie było grudek zalać flaki szybko zamieszać i zagotować ( dodając mąkę flaki będą lekko zagęszczone ). Dodać jeszcze pieprzu.
  • flaki7. Ugotowane gorące flaki podałam z bułką pszenną ponieważ tak lubimy najbardziej oraz z bardzo dużą ilością pieprzu czarnego. Jeśli ktoś nie lubi mocno ostrych flaczków można pieprz pominąć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaprzekąskaobiadflaki

Komentarze

Podobne przepisy

flaki wołowe I

Dodane przez: Agiatis

Flaki wołowe gotowane w rosole

Czasem gotuję flaczki w większej...

flaki wołowe

Dodane przez: bella81

Flaki wołowe.

Lubię gdy są pikantnie przyprawione.

flaki

Dodane przez: Aga72

Flaki wołowe zapalane

Witajcie w mroźny poniedziałek,...

Flaki cielęce z pomidorami

Dodane przez: bogusia82

Flaki cielęce z pomidorami

Pierwszy raz przygotowałam flaki...

Dodane przez: arnoldo

Flaki wołowe à la Karlik

Podawać z pieczywem. Przepis otrzymałem...

rosół

Dodane przez: Martyna1991

Rosół drobowo-wieprzowo-wołowy

Przebywając na tym portalu dopiero...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE