Flaki wołowe z dodatkiem mięsa wieprzowego

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czy są tu może smakosze flaków ? Z doświadczenia wiem że większość ludzi nie ruszy tego dania ale są też tacy którzy je uwielbiają. Ja tam flaczki mogłabym jeść codziennie lecz jedzenie musi być urozmaicone .

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g kości żeberkowych wieprzowych z mięsem,
    1 kg flaków wołowych na wagę,
    150 g marchwi z mieszanki europejskiej,
    10 ziarenek ziela angielskiego,
    2 duże liście laurowe,
    0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
    1 opakowanie przyprawy do flaków 16 g,
    1 łyżka suszonego lubczyku,
    2 łyżki majeranku,
    1 mały ząbek czosnku,
    0,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki Przekąski

Flaki wołowe z dodatkiem mięsa wieprzowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaki 1. Na początek do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać wypłukane w zimnej wodzie kości żeberkowe oraz marchew z mieszanki europejskiej i od czasu zagotowania się całości zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach. W czasie gdy wywar z kośćmi i marchwią się gotują przepłukać dokładnie w ciepłej wodzie flaki, płukać je do czasu aż woda w której są płukane będzie przezroczysta. do wywaru w czasie gotowania dodać ziela angielskie, liście laurowe i dwie łyżeczki przyprawy uniwersalnej.
  • flaki 2. Gdy już na kościach wieprzowych mięso jest wystarczająco miękkie wyjąć je z gotującego się wywaru i odstawić do wystygnięcia. A do wywaru przełożyć dokładnie wypłukane flaki wołowe i dodać suszoną włoszczyznę ( ja mam od mamy swojską ). Flaki w wywarze gotować na wolnym ogniu do ich miękkości około godziny. W międzyczasie mięso z kości wieprzowych oczyścić i pokroić w paski. Jak już flaki wołowe są dość miękkie wtedy dodać oskubane mięso wieprzowe i nadal gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny.
  • flaki 3. Gdy już flaki z dodanym mięsem są bardzo miękkie wtedy wsypać pieprz ziołowy, przyprawę do flaków i doprawić jeszcze do smaku przyprawą uniwersalną, zagotować przez pięć minut. Następnie wsypać majeranek oraz suszony lubczyk i również pogotować z pięć minut do momentu aż we flakach zrobi się taki jakby kożuch.
  • flaki 4. Jak już widoczny jest kożuch w czasie gotowania na wolniutkim ogniu dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę lub przeciśnięty przez praskę, zagotować, następnie w małej ilości wody czyli w pół szklanki rozprowadzić mąkę ziemniaczaną wlać do flaków zagotować i zdjąć z ognia. Flaczki dobrze wyczyszczone i doprawione bardzo dobrze smakują.
  • flaki 5. Ugotowane gorące flaki podałam z kromkami chleba lecz najbardziej flaki uwielbiam z bułką pszenną . Jeżeli ktoś lubi przed podaniem posypać dużą ilością pieprzu naturalnego świeżo zmielonego ja bardzo lubię na grubo wsypać pieprz. W trakcie jedzenia flaków na łyżce pojawiło się serduszko z marchewki to chyba znak mojej miłości do gotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

4.19 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Flaki wołowe na rosole

To może cię zainteresować