Flaki wołowe w rosole – to wcale nie takie proste.

  • wyświetlono: 1456 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Do flaków podchodzimy z różnymi odczuciami, jedni je uwielbiają, inni wprost nie cierpią.

Składniki

Składniki:
2 kg białych oczyszczonych flaków wołowych
1 kg mięsa wołowego na rosół
Warzywa do rosołu – 4 marchewki, 1 seler korzeniowy, 2 pietruszki, 1 por, 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, sól, maggi, pieprz
Warzywa do flaków – 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler – wszystkie warzywa pokroić bardzo drobno a’la julienne ( na zapałkę ). 2 cebule pokrojone w kostkę.
Przyprawy do flaków – 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego, po ½ łyżeczki mielony imbir, mielona czerwona papryka, mielone ziele angielskie, starta gałka muszkatołowa, 2 łyżeczki majeranku ( najlepszy jest taki świeżo ususzony, kupiony na targowisku), 1 łyżeczka maggi i sól do smaku.
Masło i oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania przepisu:

Flaki wołowe w rosole – to wcale nie takie proste.

  • 1. Sposób wykonania:
    Potrzebujemy 2 duże garnki.

    W pierwszym gotujemy warzywa na rosół, teraz uwaga, gotujemy same warzywa bez żadnych przypraw w dużej ilości wody ok.5 litrów. Od zagotowania około 25 minut.

    W drugim garnku gotujemy samą wodę i do wrzątku wkładamy oczyszczone płaty flaków i gotujemy od ponownego zawrzenia 10 minut. Flaki wyjmujemy i wodę wylewamy. Tą czynność powtarzamy jeszcze raz. Wodę zagotowujemy wkładamy flaki i po 10 minutach wodę wylewamy. Garnek myjemy. Wkładamy obgotowane w wodzie flaki do czystego garnka i zalewamy samym wywarem warzywnym, bez warzyw, w ilości potrzebnej do zalanie flaków. Gotujemy do miękkości flaków co trwa około 3 – 4 godzin. Nie dodajemy żadnych przypraw.
  • 2. Do pierwszego garnka w którym pozostały warzywa i część wywaru dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wkładamy mięso na rosół np. szponder i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa, co trwa ok. 3 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, maggi. Wyjmujemy liście laurowe i jak nam się uda, ziele angielskie.
    Oba garnki – z flakami i rosołem wynosimy w chłodne miejsce i pozostawiamy do następnego dnia.
    Następny dzień – Flaki wyjmujemy z wywaru warzywnego i kroimy w cienkie paski, takiej długości, żeby swobodnie mieściły się na łyżce. Zalewamy rosołem i uzupełniamy wywarem z flaków.
    Pokrojone warzywa do flaków, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju i dodać do flaków. Cebulę przesmażyć osobno i również dodać do gotujących się flaków. Po około 10 minutach od czasu dodania warzyw i cebuli do flaków, dodajemy przyprawy. Wszystkie przyprawy, oprócz soli i maggi, wymieszać razem w miseczce, zalać kilkoma łyżkami wywaru z flaków i całość dodać do flaków. Na koniec, jeżeli potrzeba, dodać sól i maggi.
    PS. Jeżeli ktoś lubi zagęszczone, to można zaciągnąć zasmażką. Można również posypać flaki parmezanem. Mięso z rosołu, tutaj są dwie szkoły. Jedni dodają pokrojone do flaków, ja proponuję podać jako sztukę mięsa w warzywach, wykorzystać warzywa z rosołu. I mamy II danie.

Porady

Flaki były ulubioną potrawą Władysława Jagiełły i od XIV wieku są znane na polskim stole.
Do flaków podchodzimy z różnymi odczuciami, jedni je uwielbiają, inni wprost nie cierpią. Należę do pierwszej grupy. Jest tylko jedno „ale”, sam muszę je przygotować i muszą to być flaki wołowe.
Ugotowanie dobrych flaków wymaga czasu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Flaki

Dodane przez: Paulina11.03

Flaki wołowe z mięsem

Uwielbia je cała moja rodzina...

Pielmieni w rosole

Dodane przez: Paulina Nosek

Pielmieni w rosole

Wspaniałe danie, które odmieni...

Dodane przez: arnoldo

Flaki wołowe à la Arnold

dobra na kaca

Flaki.

Dodane przez: Aga72

Flaki

Dziś szału nie ma, bo tylko flaczki,...

image-08uxm3a

Dodane przez: anita176

sakiewki mięsne w rosole

Tego dania nauczyła mnie babcia,...

Kołduny w rosole

Dodane przez: danusia19671

Kołduny w rosole

Przyznam się szczerze, że po raz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE