ok 1 kg flaków wołowych
3 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 mały por
400 g koncentratu pomidorowego
1 mała cebula
1 łyżka masła lub margaryny
majeranek
ostra papryka do smaku
uniwersalna przyprawa warzywna do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1.Flaki zalać wodą i zagotować z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Ja kupiłam już gotowane. Jeżeli wydzielają nieprzyjemny zapach odlewamy wodę i zalewamy świeżym wrzątkiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30-50 minut i dodajemy starte na tarce lub pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy warzywną przyprawą, papryką i pieprzem. Gotujemy następne 40 minut. Następnie dodać majeranek i koncentrat pomidorowy. Zagotować. Na maśle lub margarynie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać łyżkę mąki i zalać chochlą zupy. Dobrze wymieszać i zagotować. Gdy nadal jest za gęste, dolać jeszcze zupy. Powstałą zasmażkę wlać do garnka, dobrze rozmieszać i zagotować. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego :)
Komentarze