Flaki wołowe.

  • wyświetlono: 2237 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Lubię gdy są pikantnie przyprawione.

bella81

Składniki

ok 1 kg flaków wołowych
3 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 mały por
400 g koncentratu pomidorowego
1 mała cebula
1 łyżka masła lub margaryny
majeranek
ostra papryka do smaku
uniwersalna przyprawa warzywna do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania przepisu:

Flaki wołowe.

  • flaki1. Flaki zalać wodą i zagotować z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Ja kupiłam już gotowane. Jeżeli wydzielają nieprzyjemny zapach odlewamy wodę i zalewamy świeżym wrzątkiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30-50 minut i dodajemy starte na tarce lub pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy warzywną przyprawą, papryką i pieprzem. Gotujemy następne 40 minut. Następnie dodać majeranek i koncentrat pomidorowy. Zagotować. Na maśle lub margarynie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać łyżkę mąki i zalać chochlą zupy. Dobrze wymieszać i zagotować. Gdy nadal jest za gęste, dolać jeszcze zupy. Powstałą zasmażkę wlać do garnka, dobrze rozmieszać i zagotować. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

Flaki.

Dodane przez: Aga72

Flaki

Dziś szału nie ma, bo tylko flaczki,...

image-1r6tt19

Dodane przez: paolineczka

Flaki

Tak przyrządzone flaki, to nasza...

Flaki

Dodane przez: migotka28

Flaki

Za flakami nie przepadam ale mój...

Flaki wołowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Flaki wołowe w rosole – to wcale nie takie...

Do flaków podchodzimy z różnymi...

Flaki domowe

Dodane przez: Paulina1507

Flaki domowe

Flaki domowe przygotowane z pełną...

Flaki wieprzowe

Dodane przez: Beata12

Flaki wieprzowe

dobra pożywna zupa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE