Flaki wołowe.

5 (167 ocen)

Lubię gdy są pikantnie przyprawione.

Składniki:

  • ok 1 kg flaków wołowych
    3 marchewki
    1 pietruszka
    mały kawałek selera
    1 mały por
    400 g koncentratu pomidorowego
    1 mała cebula
    1 łyżka masła lub margaryny
    majeranek
    ostra papryka do smaku
    uniwersalna przyprawa warzywna do smaku
    pieprz do smaku
    1 łyżka mąki
    1 liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki wołowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaki 1. Flaki zalać wodą i zagotować z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Ja kupiłam już gotowane. Jeżeli wydzielają nieprzyjemny zapach odlewamy wodę i zalewamy świeżym wrzątkiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30-50 minut i dodajemy starte na tarce lub pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy warzywną przyprawą, papryką i pieprzem. Gotujemy następne 40 minut. Następnie dodać majeranek i koncentrat pomidorowy. Zagotować. Na maśle lub margarynie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać łyżkę mąki i zalać chochlą zupy. Dobrze wymieszać i zagotować. Gdy nadal jest za gęste, dolać jeszcze zupy. Powstałą zasmażkę wlać do garnka, dobrze rozmieszać i zagotować. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować