Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką

1 (2 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, aromatyczne flaki wieprzowe, bardzo je lubimy zwłaszcza w chłodne dni lub na "dzień po imprezie", z bułką lub chlebem smakują doskonale..........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • flaki wieprzowe parzone świeże 1 kg + woda 1,5 litra do przegotowania,
    marchew 4 sztuki średnie,
    seler 1 mały kawałek,
    pietruszka korzeń 1 sztuka mała,
    liść laurowy 2 sztuki,
    ziele angielskie 4 sztuki,
    woda 2,5 litra,
    przyprawa do flaków 1 opakowanie,
    pieprz mielony 1,5 łyżeczki,
    sól do smaku - ile potrzeba,
    majeranek 4 łyżki,
    mąka pszenna 5 łyżek,
    palma 1/2 kostki
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Flaczki

Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką 1. Flaki wieprzowe parzone wsypać do garnka zalać wodą i zagotować z 3minuty, wylać wszystko na durszlak.

    Marchew, seler, pietruszkę startą wsypać do garnka, wlać wodę, dodać przyprawę do flaków, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, łyżką zebrać pianę.
  • Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką 2. Wsypać do wywaru flaki z durszlaka, gotować z 40 minut na średnim ogniu, pod koniec dodać majeranek, sól, pieprz mielony.
  • Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką 3. Na suchą patelnię wsypać mąkę i na średnim ogniu to dodać palmę, mieszać wszystko do stopienia palmy.
  • Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką 4. Zasmażkę od razu dać do gotującej się zupy mieszając do zagęszczenia.
  • Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką 5. Najlepiej smakują flaki jak postoją z 30 minut po ugotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować