Flaki wieprzowe z imbirem

  • wyświetlono: 796 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dla amatorów flaczków, wersja z imbirową nutą

teresa-kr
  • 20min

Składniki

1 kg obgotowanych flaków wieprzowych
1 litr bulionu drobiowego
1 porcja włoszczyzny
1 cebula
2 łyżki oleju
przyprawa uniwersalna
sól
pieprz
papryka słodka
2 łyżki mąki
Kawałek imbiru świeżego lub mielonego
majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Flaki wieprzowe z imbirem

  • 1. Flaki opłucz.
    Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 10-15 minut. Następnie odcedź i jeszcze raz obgotuj i odcedź.
    Marchewki, pietruszkę, seler, por obierz , umyj i pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę posiekaj. Podsmaż na oleju. Dodaj warzywa i smaż chwilę razem.
    Warzywa przełóż do dużego garnka i dodaj flaki. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj przez 30 minut. Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do flaków.Przegotuj.
    Przypraw pieprzem, przyprawa uniwersalna, majerankiem oraz papryką.
    Imbir obierz , zetrzyj na tarce i dodaj do flaków. Flaki podawaj z pieczywem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamama_mnie_nauczylaflaki wieprzowe

Komentarze

Podobne przepisy

Flaki.

Dodane przez: Aga72

Flaki

Dziś szału nie ma, bo tylko flaczki,...

Flaki wołowe na rosole

Dodane przez: wiesiołek

Flaki wołowe na rosole

Flaki wołowe - prawdziwie męska...

flaki z serduszek i żołądków

Dodane przez: kasiunia860

Flaki z serduszek i żołądków

Troszkę inna wersja flaków ale...

Flaki wołowe

Dodane przez: bogusia82

Flaki wołowe

Flaki wołowe to tradycyjne danie...

Flaki z drobiu po staropolsku

Dodane przez: weronika63

Flaki z drobiu po staropolsku

I z drobiowych żołądków wychodzą...

aromatyczny rosół z imbirem

Dodane przez: Koronowianka

AROMATYCZNY ROSÓŁ Z IMBIREM

Dodatek świeżego imbiru powoduje,że...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE