FLAKI JARSKIE

4.5 (186 ocen)

  • 40 min

Potrawa idealna dla osób które lubią warzywa.

  • 40 min

Składniki:

  • Marchew 150 g
    Pietruszka 150g
    Seler 300g
    Por 150g
    Kapusta włoska 750 g
    Koncentrat pomidorowy 80g
    Smalec 45g
    Mąka 15g
    Masło 50g
    Bułka tarta 40g
    Pieprz
    Liść laurowy
    Gałka muszkatołowa
    Imbir
    Majeranek
    Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Flaki jarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyścić, rozdrobnić w cienkie słupki, podsmażyć na tłuszczu, dodać trochę wody oraz poszatkowaną kapustę i dusić pod przykryciem do miękkości.
  • 2. Z tłuszczu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić wywarem, wlać do potrawy, zagotować.
  • 3. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić przyprawami tak, aby potrawa przypominała smak flaków wołowych.

Porady

Podawać polane masłem posypane zrumienioną tartą bułką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować